Koni Oud-Beijerland

Het hoofdkantoor van de KONI Groep staat in Oud Beijerland aan de Langeweg.

Al in 1857 zag KONI het licht in het centrum van Oud Beijerland. Het bedrijf is begonnen als stoffeerderij en producent van paardenrijtuigen.

Vanwege de groeiende populariteit van de auto werd in 1918 de productie omgezet naar de bekleding van radiators en veren. Later werd daar ook het uitdeuken en overspuiten van metalen auto-onderdelen ondergebracht. In 1932 startte KONI met de fabricage van frictie schokdempers. In 1940 droeg een autospruitstuk de naam KONI als eerste.

Hier zijn de belangrijkste operationele afdelingen gevestigd: Research & Development,  Productie, Finance & Control, Kwaliteitsbewaking en wereldwijde Verkoop & Marketing.

Binnen de KONI Groep werken ongeveer 500 medewerkers.

KONI heeft de prestatiegerichte bedrijfsvoering rondom de schokdemper in 3 productgroepen verdeeld: Car & Racing, Bus Truck & Trailer en Railway Rolling Stock.

Sinds 1972 is KONI onderdeel van ITT, een internationaal opererend technisch en productie bedrijf. ITT heeft wereldwijd  42.000 medewerkers in dienst en in 2007 een verkoop van $9 miljard. Ze zijn ‘s wereld grootste aanbieder van vloeistofpompen en een toeleverancier van geavanceerde elektronica voor defensie en leger.

Wanneer het pand precies is gebouwd is niet achterhaald, op een kadastrale kaart van 1820 komt het al voor in de huidige bebouwingsoppervlak met het hardstenen stoepje. In 1868 bevatte het van oorsprong langgerekte pand een: Zadelmakerij met winkel, een woning en een koetshuis aan de Ooststraatzijde.

Men maakte in de zadelmakerij eerst alleen maar artikelen van leer voor trekpaarden, maar later ook speciale kleden voor de propellervliegtuigen van de KLM. In de winkel werden o.a. dekens, zwepen touw en ijzeren onderdelen voor auto’s verkocht. De winkel en de werkplaats zijn nog in precies dezelfde
staat zoals deze in 1948 werd achtergelaten.

Uit deze zadelmakerij die in 1896 werd overgenomen door Joris de Koning en later door diens zonen Arie en Kor ontstond de wereldbekende schokdemperfabriek Koni. Tot op heden is het pand nog steeds in bezit van de familie de Koning.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Tijdens de Open Monumentendag  2011 eens een bezoek gebracht aan de zadelmakerij en de tijd lijkt daar stil te staan.

Advertenties

2 Reacties op “Koni Oud-Beijerland

  1. Weer een leuk weetje Jan.

  2. wat een gaaf blog dit. Ik woon tegenwoordig niet meer in de Hoekse Waard. Ik kwam hier door naar “de canarische weilanden” te googlen, een hilarische naam waar ik meer over wilde weten (nadat ik die op Wikipedia las bij de pagina over het Spui).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s