Ecoducten

Een wildpad, wildspoor of (wild)wissel is een door dieren gevormde route in het landschap. Deze sporen vormen vaak een vaste verbinding tussen foerageer- en rustgebieden of drinkplaatsen. Ze volgen de wat beter beloopbare routes in een gebied, minder goed begaanbare plaatsen worden waar mogelijk vermeden. Om wandelaars of passerende automobilisten te waarschuwen voor zo’n wildpad, wordt meestal een specifiek verkeersbord met een stilistische afbeelding van het dier geplaatst.

Ecoducten zijn speciaal door mensen aangelegde oversteekplaatsen overheen of onderdoor autowegen, ter wille van de dieren en om aanrijdingen te voorkomen. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van de natuurlijke wildroutes.

Voorzover mij bekend zijn er twee voorzieningen in de Hoeksche Waard. De eerste vond ik bij de N217, dichtbij Oud-Beijerland. Een ongeveer 1 meter brede goot gaat samen met de Vliet onder deze weg door.

Deze diashow vereist JavaScript.

De tweede is te vinden onder de rijksweg A29, ter hoogte van de Haringvlietbrug en betreft een echte tunnel. Het verbindt het terrein naast de golfbaan met de overzijde van de A29 naar de Hoge Westerse Zomerspolderse Kade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s