Kompas

OUD-BEIJERLAND – Een kompas wijst de vier kwartieren aan: noord, zuid, oost en west. Dus toen er ontwerpen gevraagd werden voor een kunstwerk in het Havenkwartier gingen de radertjes meteen draaien bij de Oud-Beijerlandse beeldend kunstenaar Ingrid Kruit. Maandag 6 juni werd haar kompas onthuld.
Kompas © 2011 Javaan

Weer een opvallend en kleurrijk kunstwerk langs de haven.

Het kunstwerk in de vorm van een robuust kompas, compleet met zitbankjes, werd op de Oostkade onthuld door cultuurwethouder Henk Kievit. De ontwikkeling van de wijk Havenkwartier kon mede door geld vanuit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. Dat bood tevens ruimte voor een kunstwerk.

Het kompas kostte zo’n 41.000 euro. De gemeente liet een aantal kunstenaars ontwerpen indienen en de keuze viel op het ontwerp van Ingrid Kruit. Kruit ontwierp al eerder kunstwerken in Oud-Beijerland, zoals het monument Vrij in het Laningpark en het Joods monument op het Marktplein. ‘Toen ik hoorde dat het in het Havenkwartier kwam kreeg ik meteen associaties met water, windrichtingen en zo kwam ik al snel bij een kompas uit’, licht Ingrid toe, ‘en het moest, gezien de plek bij de haven, een robuust en kleurrijk werk worden met beton en hardhout dat in de havens wordt gebruikt. Ik ben echt dik tevreden met het resultaat, het is prachtig geworden.

’ Het kunstwerk is gemaakt door Ciolina uit Rotterdam. ‘Wij hebben al vaker samengewerkt’, zegt directeur Jop van der Lee, ‘er was een goeie maquette, vandaaruit konden wij aan de slag. Het is een echte blikvanger geworden.’Dat vindt wethouder Kievit ook. ‘Echt een passend sluitstuk van de wijk.’ Hij vergat niet zijn voorganger Lenie Göbel erin te betrekken die het project in gang zette.

Tekst: Conno Bochoven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s