Stop heling

Stopheling.nl is een website van de politie die gekoppeld is aan een database van gestolen goederen. Consumenten kunnen via internet nu zelf controleren of aangeboden tweedehands producten als gestolen geregistreerd staan bij de Nederlandse politie. Dit maakt de consument bewuster van heling en benadrukt hun eigen rol daarin. Want: ‘Zonder heler geen steler’.


Wat is het doel?

Tegenwoordig is bijna alles te koop via internet. Op markten maar met name op handelssites worden goede en bruikbare 2e handsspullen voor een aantrekkelijke prijs verhandeld. Maar hoe weet je of een product niet afkomstig is van diefstal? Veel mensen zijn zich er bovendien niet van bewust dat ze zich schuldig maken aan een strafbaar feit als ze via internet een gestolen product aanschaffen. Door het serienummer te controleren kan de koper voorkomen een gestolen product  te kopen.

Het gaat hier niet om een systeem met 100% garantie maar het wel een hulpmiddel. Ondanks de controle via stopheling.nl kan een product alsnog gestolen zijn. Niet iedereen doet aangifte als een product is gestolen en niet iedereen heeft het serienummer van zijn bezittingen genoteerd. Daarnaast moet de burger rekening houden met de tijd die ligt tussen de aangifte en het opnemen in de database van de politie. Het blijft dus belangrijk om het gezonde verstand te gebruiken. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat vaak ook.

Hoe werkt het?

Om te controleren of een product als gestolen geregistreerd staat, voert de koper een deel van het serienummer van het product in op de site www.stopheling.nl. Deze site is ook te bereiken via de algemene website van de Nederlandse politie www.politie.nl.

Alle gestolen goederen waarvan de serienummers bekend zijn en waarvan aangifte is gedaan, zijn sinds 1 januari 2010 opgeslagen in een speciale databank waarop alle politieregio’s zijn aangesloten.

Wanneer na het controleren van een serienummer blijkt dat een product gestolen is, kan hiervan via een link direct melding gedaan worden bij de politie. In het scherm dat verschijnt kan gemeld worden waar het artikel is aangetroffen en kunnen verdere bijzonderheden worden vermeld. De melding wordt direct doorgestuurd naar de regio waar aangifte van de diefstal is gedaan.
Met een smartphone kan ook op andere plaatsen, zoals op markten en braderieën, direct gecontroleerd worden of een product als gestolen geregistreerd staat.

Burgers kunnen preventief een belangrijke bijdrage leveren door na aankoop van een nieuw product het serienummer te noteren. Een serienummer maakt een product uniek en traceerbaar. Het registreren van serienummers en het doen van aangifte van diefstal is dan ook van groot belang voor het slagen van dit initiatief.

Hoe kunt u een bijdrage leveren?

Om dit project te doen slagen is het van groot belang dat zo veel mogelijk mensen de site weten te vinden. Om de naamsbekendheid te vergroten kunt u een poster ophangen of een banner plaatsen op uw website met een link naar http://www.stopheling.nl.  Daarnaast is het mogelijk om de QRcode, de verwijst naar de mobile site, op een poster of een brochure af te drukken.  Zowel de poster , de banner  en de QRcode zijn digitaal bijgevoegd.

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s