Gaswinning

Soms kom je dingen tegen waarvan je denkt: wat is het en waar dient het voor.  Hieronder 2 foto’s van een soort ketel. Ze zijn gevonden in een perceel langs de Polderdijk in Maasdam, maar met een beetje zoeken vind je er meer.

Uit de polderbodems borrelt al eeuwenlang gas omhoog uit bronnen die geslagen werden om het vee van te laten drinken.

Wouter Sluis, uitvinder en boer in De Beemster, toonde eind 19e eeuw aan dat je met dat methaangas kon koken, stoken en er licht mee kon ontsteken. In 1937 waren er in Noord-Holland zo’n 4.000 particuliere gasbronnen. Ook Van Gelders papierfabriek in Wormer had ooit 130 lichtpunten op bron- of moerasgas. In sommige polders had toen bijna elke boerderij zo’n installatie. Een elektrisch motortje moest op plekken waar het water diep zat helpen pompen om het boven te krijgen en de gasketel te kunnen vullen.

Moerasgas is de benaming voor gas dat ontstaat in moerassen als gevolg van natuurlijke vergisting van organisch materiaal. Moerasgas bestaat voornamelijk uit methaan. Onder natuurijs hoopt het zich soms op. Het is dan zichtbaar als een witte vlek onder het ijs. Wanneer er veel gas opborrelt blijft het ijs ter plaatse open. Men noemt zo’n plek een gaswel. Het gas uit zo’n wel werd vroeger soms gewonnen door er een drijvend reservoir op te zetten en het gas af te tappen. Zo’n aftappunt leverde meestal voldoende gas om dagelijks op te koken. Dit gas noemde men Moergas. Het is de natuurlijke variant van het gas dat in vuilstortplaatsen ontstaat, het zogenaamde stort- of biogas.

In de twintigste eeuw werd dit gas in veel delen van Nederland gewonnen door boeren.

Advertenties

Een Reactie op “Gaswinning

  1. Ik ben bezig met een inventarisatie van de verspreiding van brongasinstallaties over Nederland (zie http://www.hazmatcat.nl/html/brongas.htm). In dat licht zou ik graag meer horen over (restanten van) gasbronnen in de Hoekschewaard.
    Wie helpt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s