Literaire (fiets)route Binnenmaas

Plaatsing gedichten op het bord

Sinds de week van 24 april 2008 is de gemeente Binnenmaas een nieuwe literaire fietsroute rijker. Langs de route staan negen borden met gedichten over de pracht van de Hoeksche Waard. De fietsroute loopt door de hele gemeente, startend aan de zuidzijde van de Binnenbedijkte Maas. Wie de fietsroute rijdt, kan tegelijkertijd genieten van de poëtische talenten in de Hoeksche Waard en het prachtige uitzicht op het mooie landschap.

Gedichten op het bord
De negen gedichten die op verkeersborden zijn afgedrukt, zijn het resultaat van een initiatief van Eelse Bies, cultureel aanjager van de Culturele Kring Hoeksche Waard en San Vermaas, medewerkster kunstzaken van de gemeente Binnenmaas. Eind vorig jaar deden zij een oproep aan iedereen die iets met dichten heeft om werk in te zenden. In totaal heeft dit 40 gedichten opgeleverd. Op een bijeenkomst ter viering van de landelijke gedichtendag op 31 januari 2008, zijn de negen winnende gedichten bekend gemaakt.

Je kunt op de foto’s klikken om de gedichten even rusten te lezen.

Route
De literaire fietsroute maakt deel uit van het fietsroutenetwerk van de VVV. De ‘gedichtenroute’ start in Sint Anthoniepolder. Bij de Poldersche molen staat het eerste gedichtenbord, met een gedicht van Arie Willemse uit Goudswaard. Even verderop bij het kerkje staat een bord waarop Theo Verhoeff uit Mijnsheerenland zich poëtisch uitlaat over dit kerkje.

De route gaat verder langs de Binnenmaas naar het Zwanegat. Bij het begin van het schelpenpaadje dat naar het beeld van kunstenares Steinie Boender aan de oever loopt, staat een bord met een gedicht van Stephan van der Sluijs uit Klaaswaal in de berm. Vervolgens gaat de fietsroute over de Munnikenweg door Westmaas en Mijnsheerenland, via de Doesburgerweg de snelweg A29 over naar de Westdijk.

Hier neemt deze literaire route een aftakking van de al bestaande VVV-fietsroute en loopt via het tunneltje onder de provinciale weg N217 door, waar een gedicht van Arie den Broeder uit Klaaswaal te lezen is. Op de grens van Goidschalxoord en Heinenoord is het gedicht van Anton Born uit Wateringen te vinden, waarvoor Goidschalxoord ook de inspiratiebron vormde.

Via de Sluisendijk en de Dorpsstraat in Heinenoord gaat de route vervolgens naar de Molenweg en dan over het fietspad op de dijk naar de Heinenoordtunnel. Aan de oostkant van de tunnel staat bij de kruising met de Mollekade een gedicht van Petra Schoenmakers uit Goudswaard, en verderop bij Kuipersveer is een gedicht van de hand van Teuntje Knöps uit Oud-Beijerland over de Hoeksche Waard te vinden. Via Kuipersveer wordt het terrein van de SuikerUnie bereikt waar een bord bij de ingang van het terrein staat. Hierop staat het kortste, maar wel prachtige gedicht van Sabine Alders-du Bosc uit Strijen: “Uit de klei getrokken poëzie van gewone dingen”. Vervolgens voert de route via de Weverskade, het Schouteneinde en de Hoeksedijk, waar het laatste gedichtenbord van Norma Euser uit Puttershoek te vinden is, opnieuw terug naar Maasdam.

Zelf vond ik de tekst van Arie den Broeder (Heinenoord – Westdijk)  de meest aansprekende. Ik heb eigenlijk niet zoveel met poëzie. Het negende bordje (Heinenoord – Mollekade) ontbrak en hangt vermoedelijk bij de dader in de achtertuin. Ik heb de gemeente Binnenmaas daarover een e-mail gestuurd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s