Gifmoord Oud-Beijerland

Leendert Lodder (59) heeft zijn ouders niet of nauwelijks gekend. Zijn moeder Maaike werd in 1952 in Oud-Beijerland vergiftigd door haar eigen man. Leendert was toen één jaar oud. Vader Adri kreeg zes jaar later “een koekje van eigen deeg”: hij werd in de gevangenis vergiftigd door een medegedetineerde, de beruchte Berkelse huisarts Dr. O. Deze huisarts kan een geestverwant worden genoemd van Adri Lodder: ook hij had zijn echtgenote gedood, door haar cyaankali toe te dienen.

Drie gifmoorden in korte tijd, het is eigenlijk te bizar voor woorden. Maar deze ware gebeurtenissen staan opgetekend in “Als tie maar niet wordt als zijn vader”. Leendert Lodder richt zich daarbij vooral op zijn eigen familiegeschiedenis, die zich afspeelde in Oud-Beijerland.

Eerste afspraakje In 1950 hadden Adri en Maaike hun eerste afspraakje, op de hoek van de HBS-laan en de Steenenstraat in Oud-Beijerland. Het laantje voerde naar het park De Laning, een bekende plek voor verliefde stelletjes. Wrang detail: de weg voert ook naar de Algemene Begraafplaats, waar Maaike twee jaar later kwam te liggen. Ze liep destijds bij haar eerste afspraakje als het ware al haar dood tegemoet. “Mijn vader hield van vele vrouwen, dat was zijn probleem”, vertelt Leendert Lodder. “Hij was echt verliefd op mijn moeder en liet zich zelfs dopen in de Christelijk Gereformeerde Kerk om te kunnen trouwen. Maar ondertussen bleef hij uitgaan met andere meisjes”. Met één minnares uit Gouda werd de relatie zo serieus, dat Adri Lodder een dubbelleven ging leiden. Hij wilde van Maaike af, maar scheiden was geen optie. Leendert Lodder: “Mijn vader vertelde zijn nieuwe vriendin toen dat hij weduwnaar was met een kind.”

“Zij bleek dat geen probleem te vinden en je zou kunnen zeggen dat mijn vader toen maar de daad bij het woord heeft gevoegd”. Arsenicum toedienen Adri Lodder kocht bij een tuinder arsenicum en voegde dat toe aan het eten van Maaike. “Ze werd steeds zieker en is uiteindelijk met Pasen 1952 gestorven. Achteraf gezien is het wonderlijk dat niemand wat doorhad”.

Adri Lodder hertrouwde vrij snel met zijn Goudse geliefde en versprak zich op een dag. Hij mishandelde zijn vrouw en beet haar toe: “Straks ga je net zoals mijn eerste vrouw”. Dat bracht het balletje aan het rollen: het lichaam van Maaike werd opgegraven en er werd in haar maag arsenicum aangetroffen. De stof zat ook in een jas van Adri en daarmee was de zaak al zo goed als rond. Lodder werd veroordeeld tot levenslang en belandde in de gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden. Cel nummer 54 van de B-vleugel.

Twee cellen verderop kwam later John Opdam, oftewel Dr. O., huisarts uit Berkel en Rodenrijs. De mannen raakten snel met elkaar aan de praat: Dr. O. had namelijk óók zijn vrouw vergiftigd, met cyaankali.

Dr. O bedacht een plan: hij schreef een brief waarin Adri Lodder zogenaamd de moord opbiechtte op de vrouw van de huisarts. Als Lodder vervolgens zou sterven, zou het als een zelfmoord overkomen en zou Dr. O. vrijkomen. De rechter geloofde het niet en gaf de Berkelaar voor de tweede keer levenslang.

“Mijn vader kreeg eigenlijk een koekje van eigen deeg”, zegt Leendert Lodder. “Is het gerechtigheid? Ik hoef mij daar niet over uit te spreken. Ik ben in ieder geval blij dat ik hem nooit onder ogen hoef te komen”.

Advertenties

4 Reacties op “Gifmoord Oud-Beijerland

  1. Goedemorgen,
    Wat een leuke blog zeg. Zou ik in je bloglist mogen staan met mijn blog? http://boekenstek.blogspot.com/ Uiteraard voeg ik je dan toe in mijn bloglist.
    Ik hoor het graag. Groeten, Pleun

  2. Ik zou zo graag in contact komen met Dhr Lodder…. Woon al jaren in Obl en dit interesseert mij daar ik altijd bezig ben met het lezen van misdaadverslagen uit interesse.

  3. Zou de heer Lodder nog leven? Niet vader maar zijn zoon uiteraard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s