Traumaheli

Iedereen heeft wel eens een helicopter gezien en misschien ook wel zo’n fel geel gekleurd exemplaar: een traumahelicopter.

Beroepsmatig valt dan al snel de term: foute heli. Als deze vliegt, is er vaak iets (verschrikkelijk) fout gegaan, wat de reden is van het vliegen.
Naast de piloot is ook een arts aan boord en een arts op de plaats van het onheil geeft meer mogelijkheden maatregelen en/of beslissingen te nemen.

Het aanvliegen gaat vaak supersnel (250 km/h) en op “de grond” denken andere hulpverleners alvast mee wat een handige landingsplaats is. De piloot is uiteindelijk wel degene die dat bepaalt en niet de mensen op de grond!
Als de plaats van landing noodzakelijk verderweg van de hulpverlening ligt, regelt de politie het verdere vervoer op de grond.

Door de grote aantrekkingskracht van een landende heli en andere nieuwsgierigheid, wordt de heli ook door de politie bewaakt.

Een denkfout is dat een patient door de komst van de traumahelicopter ook daarmee vervoerd gaat worden. Het doel is echter om zo snel mogelijk een arts ter plaatse te krijgen. Het vervoer zal bijna altijd met een ambulance gebeuren. Als er aanzienlijke tijdwinst geboekt kan worden (1 kwartier vliegen tegen anderhalf uur rijden) en afhankelijk van de diagnose, wordt de patient wel met de heli vervoerd.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Er is nog steeds (politiek) een hoop te doen over het wel of niet vliegen (tijdens nachtelijke uren).

Bij het vertrek van iedere heli, dus ook deze, kun je maar beter ergens achter schuilen of minstens je omdraaien, want stof en andere bende vliegen je om de oren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s