Oostmolen Mijnsheerenland

De eerste fase van de restauratie van de Oostmolen is begonnen. Molen en molenaarswoning worden in de komende maanden zo ongeveer volledig uit elkaar genomen en in een restauratiewerkplaats in het Gelderse Aalten hersteld.
Het is voor het eerst dat deze restauratiemethode in deze omvang wordt toegepast. De bijna vier eeuwen oude Oostmolen (anno 1616) is één van de drie in Nederland overgebleven wipmolens waarin de originele woning nog aanwezig is. De weken tot aan de kerst zullen gebruikt worden om de eeuwenoude inpandige molenaarswoning plankje voor plankje uit elkaar te nemen. De onderdelen worden genummerd en gefotografeerd om, als de molen volgend jaar gerestaureerd is, weer opgebouwd te worden.

In januari 2011 kan dan begonnen worden met het demonteren van de molen en het transport naar Vaags Molenmakers in Aalten om in de wintermaanden in de restauratiewerkplaats te worden gerestaureerd. Vaags restaureerde eerder in de Hoeksche Waard de molens in St. Anthoniepolder (2007/2008) en in Goidschalxoord (2009/2010). Met de restauratie van de Oostmolen is een bedrag van ruim 700.000 euro gemoeid. Volgens Hans Wybenga, voorzitter van de Stichting Molens Binnenmaas, is de restauratie net op tijd. “De molen is scheef gezakt en instabiel geworden. Steeds meer onderdelen van de molen hebben het intussen begeven en we stonden op het punt de molen stil te zetten. Langer wachten zou onherroepelijk tot onherstelbare schade hebben geleid.”

De laatste restauratie, die zich hoofdzakelijk tot de buitenkant van de molen beperkte, vond eind jaren 60 van de vorige eeuw plaats. In de jaren daarna bleef het onderhoud beperkt tot de hoogst noodzakelijke reparaties van het binnenwerk. Het was in die tijd gebruikelijk om pas tot reparatie over
te gaan als het echt niet meer ging. Preventief onderhoud was, althans voor Rijksmonumenten, niet in beeld. Toen de gemeente Binnenmaas de molen in 1992 overdroeg aan onze Stichting was er inmiddels sprake van een aanzienlijke achterstand in onderhoud.

Wybenga: “De uit 1616 daterende poldermolen heeft het de laatste jaren moeilijk gehad. Eeuwenlang zorgde hij er samen met de Westmolen voor dat de bewoners in de polder van Moerkerken in Mijnsheerenland droge voeten hielden en dat de boeren konden zaaien en oogsten. De Westmolen is in 1929 gesloopt. De Oostmolen is dat lot bespaard gebleven. De Oostmolen is de enige overgebleven houten wipmolen in de Hoeksche Waard. Aan de authentieke inpandige molenaarswoning en het interieur van de molen is sinds mensenheugenis niets veranderd. In de kleine woning, zonder stromend water, woonde in de jaren 20 van de vorige eeuw nog een gezin met 9 kinderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s