Bezoek aan de Tuin van Bezinning

De Nederlandse politie heeft een nationaal monument ingericht voor herdenking en eerbetoon van politiemensen die tijdens de uitoefening van hun werk door een ongeval of geweld zijn omgekomen: de Tuin van Bezinning achter het Koetshuis van Huis ’t Velde in Warnsveld.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Vandaag brachten Dennis en ik een bezoek aan dit monument. In alle vroegte vertrokken en een nachtdienst voor de boeg, was het zeker waard hier eens naartoe te rijden.

Tussen de helaas te lange rij van namen, trof ik ook een naam van een collega aan, waarmee ik “op de auto” gezeten had.


De Nederlandse politie wil met de Tuin eer betonen aan de collega’s die in en door de dienst zijn omgekomen. De Tuin van Bezinning is bedoeld als een plaats voor rust, bezinning en reflectie op de fundamentele waarden van de politieprofessie en het besef welke vergaande consequenties het politievak kan inhouden.

Bekijk de film over de Tuin van Bezinning.

De Tuin van Bezinning omvat 441 namen van tijdens hun dienst omgekomen politiemensen.

Ongeveer 85 procent is overleden als gevolg van een verkeersongeval, heeft het Politie Instituut berekend. De overigen kwamen om door geweld of een andere soort ongeluk.

Zo werd er een politieman getroffen door de bliksem.

Het aantal agenten dat is vermoord, is in vergelijking met het buitenland laag. Vanaf 1946 zijn dat er minder dan twintig.

In zijn proefschrift ‘Politiegeweld’ stelt onderzoeker Jaap Timmer dat het professioneel en terughoudend optreden van de Nederlandse politie veel slachtoffers scheelt.

Speciale eenheden als Mobiele Eenheid en Arrestatieteams beperken volgens hem in gewelddadige confrontaties tussen politie en burgers het aantal slachtoffers.

,,Waar burgers mogen vluchten, moet de agent soms pal staan.Politiewerk is dus riskant werk en onder bepaalde omstandigheden gewoon gevaarlijk,“ zegt Timmer, ,,De kunst is het risico zo voorspelbaar mogelijk te maken.“

Uit Timmers’ studie blijkt dat jaarlijks tussen de zes- en achthonderd agenten gewond raken. Op een totale politiesterkte van ruim veertigduizend is dat anderhalf tot twee procent.

Advertenties

Een Reactie op “Bezoek aan de Tuin van Bezinning

  1. Wij zijn er ook geweest vorig jaar en werden ook onthaald met koffie. We waren heel verbaasd maar dat kan allemaal daar.
    We hebben er ook rond gelopen en bij sommige namen wist Grimmbo iets te vertellen. we hebben ook bij de paal gekeken of we daar nog bekenden namen zagen en ja die zag Grimmbo ook staan.
    Wij vinden het een mooi iets dat deze tuin er nu is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s