Holder tractor evenement in Mookhoek

Evenement: Internationaal Holdertreffen 2010
Locatie: Fam. den Boer, Schaweg 8 ’s Gravendeel

Bij de familie Den Boer in Mookhoek aan de Schaweg 8  wordt in het weekend van 14, 15 en 16 mei voor de tweede keer het “Holdertreffen” gehouden. Dit is een jaarlijks evenement van verzamelaars van Holder tractoren en machines wat om beurten in Nederland en Duitsland wordt georganiseerd. Er zullen zo’n  200 à  250 Holder tractoren te bewonderen zijn van binnen- en buitenlandse verzamelaars. Familie den Boer zal zelf ook een deel van hun Holder collectie uitstallen tijdens het Holderweekend.

Holder is een merk tuinbouwmachine, wat vooral vroeger alom bekend was in de tuinbouw. Van dit merk werden eerst 2 wielige tuinbouwmachines gemaakt, later werden er tractoren gebouwd zoals we die allemaal kennen. Nog later werden er tractoren gebouwd met zogenaamde knikbesturing. Dit zijn tractoren die sturen doordat er in het midden van de tractor een scharnierpunt zit. Hierdoor kunnen deze tractoren zeer scherpe bochten maken en zijn daardoor vooral populair voor werkzaamheden in de kassen en in de wijnbouw. Tegenwoordig worden in de Hoeksche Waard nog enkele Holders gebruikt om mee te werken en ook bij familie Den Boer worden diverse tractoren, voornamelijk tijdens de oogst van het fruit, nog steeds gebruikt.

Programma 16 mei 2010:

Op zondag 16 mei kan men van 10:00 uur tot en met 16:00 weer kijken naar de zeer verschillende types en bijzondere Holders. Ook zullen er deze dag weer demonstraties zijn op het demoveld en ook zal er weer een stukje trekkerbehendigheid te zien zijn. En uiteraard is iedereen ook deze dag weer welkom op de Holdershow.

“Dit weekend staat helemaal in het teken van de Holder” vertelt Niels den Boer. Het is een internationaal spektakel met voornamelijk Nederlandse en Duitse verzamelaars maar er komen ook mensen uit België, Spanje en Frankrijk om hun trots te showen. Er is zelfs iemand die zo gek is van zijn Holder dat hij een week van te voren vertrekt vanuit Duitsland. Hij gaat met zijn 2-wielige Holder met huifkar een tocht van 450 kilometers maken om naar de Mookhoek te komen.

Het ontstaan van de Holder hobby:

De familie den Boer kwam zelf met de Holder in aanraking doordat Cees (opa) den Boer een oude Holder te koop aangeboden kreeg. In eerste instantie wimpelde hij het aanbod af, maar toen de verkoper bleef aanhouden dat het toch zo’n ontzettend handig tractortje was veranderde de situatie. De Holder werd helemaal opgeknapt en gerestaureerd en zo had Cees er een nieuwe hobby bij. Het bleef er niet bij één, want als snel volgden er meerdere exemplaren en de hobby werd alleen maar uitgebreider. Er werd in 2001 zelfs een nieuwe loods gebouwd om de verzameling uit te kunnen stallen. Ook Niels, de kleinzoon van Cees, raakte al van jongs af aan betrokken bij het opknappen en verzamelen van de Holders. Samen met zijn opa heeft hij al heel wat onderdelen vervangen en opgeknapt. Op zijn zeventiende kocht hij zijn eerste Holder en daarna volgde er nog veel meer. Cor, de vader van Niels raakte ook betrokken bij de hobby en als er weer een Holder gehaald moest worden werd hij ingeschakeld. De standaard vraag van Cor is dan: “hoeveel kilometer is het deze keer?”. Er zijn de afgelopen jaren diverse reisjes van meer dan 1000 Km afgelegd om weer een bijzondere Holder op te halen. Maurits, de jongere broer van Niels, werd ook aangestoken met de hobby en heeft inmiddels ook een aantal tractoren en ook al de nodige onderdelen gerestaureerd. Met zijn vieren hebben ze al een hele grote verzameling die tot nu is opgelopen tot ongeveer 150 stuks. De leeftijd van de Holders varieert van 1937, wanneer de eerste Holder is gebouwd, tot de jaren “70.

Voor meer informatie kan men kijken op www.holderservice.nl.

Advertenties

2 Reacties op “Holder tractor evenement in Mookhoek

  1. hallo
    ik heb sinds kort een holder a55 van het jaar 1977 in mijn bezit, die is nog in zeer goede staad 1900 uren op de teller, rechts van de motor staat er een glazen potje ik veronderstel voor het bijvullen van de hydrauliekolie ? zo ja welke type olie mag daar voor gebruikt worden. indien u mij kan helpen graag een mailtje AUB albert.baeyens@pandora.be
    met vriendelijke groeten Albert

  2. Goede dag.ik op zoek naar pneumatisch hefinringting van Holder B12 uit 1963 .groetjes f v Beurden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s