Opening molen

MolengstOp zaterdag 8 mei, de Nationale Molen- en Gemalendag 2010, werd het gerestaureerde molencomplex in Goidschalxoord geopend. Bij het lichten van de vang assisteerden burgemeester André Borgdorff en Leo Endedijk, directeur van de Vereniging tot behoud van molens in Nederland De Hollandsche Molen, de Commissaris van de Koningin de heer Jan Franssen. De officiële handelingen vonden plaats tussen 13.00 en 14.00 uur. Daarna was het molencomplex nog tot 16.30 uur te bezichtigen.

En zo heeft het eruit gezien:

MO5ME3

De Molen van Goidschalxoord is een voormalige korenmolen aan de Goidschalxoordsedijk in Heinenoord in de Nederlandse gemeente Binnenmaas. De molen is in 1718 gebouwd en heeft tot 1953 gedraaid. Daarna is de molen van Goidschalxoord in verval geraakt. In 2001 werd besloten het restant van de molen te restaureren. Het grootste deel van het binnenwerk is nog in de molen aanwezig en een aantal zaken zijn uniek aan deze molen. Zo heeft hij een ijzeren as, die door middel van een riem kon worden aangedreven vanuit het naastgelegen motorhuis. Verder was er een stofvanginstallatie aangebracht. Deze diende om het stof dat tijdens het malen ontstond om te zetten in een grondstof voor veevoer.

In 2007 won de Molen van Goidschalxoord via het TV-programma BankGiro Loterij Restauratie 1 miljoen Euro van de BankGiro Loterij, waarmee hij maalvaardig gerestaureerd wordt. Het motorhuis is in 2009 herbouwd. Op 8 december 2009 zijn de nieuwe roeden gestoken. Deze roeden bestaan uit twee delen, omdat ze anders niet verzinkt konden worden. De verzinkte delen zitten in de askop aan elkaar vast.

De molen heeft drie koppels 16er kunststenen met regulateurs.

Hier de website van de Stichting Molencomplex Goidschalxoort. (Op hun site schrijf je het met een t, op wikipedia weer met een d)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s