Paardenmelkerij in Strijen

Nabij de hoek Oudendijk – Hoekseweg in Strijen tref je deze paardenmelkerij aan.16072009308

De laatste tijd wordt het product aangeprezen als middel bij huidaandoeningen als eczeem en psoriasis en maag/darmklachten. Dat het hierbij effectief zou zijn is wetenschappelijk vooralsnog onbewezen. Het is in Nederland dan ook niet geregistreerd als geneesmiddel en mag volgens de warenwet niet onder de benaming ‘melk’ worden verkocht. In België en Duitsland daarentegen is paardenmelk wel erkend door het Ministerie van Volksgezondheid.

Er is nog weinig gepubliceerd onderzoek over het effect, hoewel sprake is van drie onderzoeken bij kleine aantallen patiënten aan de Universiteit van Jena waarbij bij ontstekingsziekten van de dikke darm en bij eczeem een gering effect werd gevonden. Paardenmelk is wel vele malen duurder dan koemelk, dit omdat het melken van paarden arbeidsintensiever is en er wordt veel minder melk verkregen.

Als melkvervanger bij mensen met een echte koemelkallergie (niet: lactose-intolerantie) is het een optie.

Paardenmelk wordt traditioneel veel gedronken in landen in Centraal-Azië, zoals Mongolië, Kirgizië en Kazachstan. Er wordt een gefermenteerde, licht mousserende drank van gemaakt die airag of kumys genoemd wordt. Naast deze licht alcoholische drank wordt er ook een gedestilleerde drank van gemaakt; araca.

Op een paardenmelkerij wordt melk van paarden geproduceerd. De paardenmelk wordt geproduceerd door lacterende merries. Merries geven alleen melk als zij een veulen hebben.

De procedure is in Nederland als volgt:
de merries en de veulens staan in gescheiden loopstallen; ze kunnen elkaar wel zien ruiken en horen. Wanneer voldoende tijd verstreken is, opdat de uiers weer vol zijn worden de merries één voor één toegelaten tot de melkplaats. Lokkertje daarbij is het krachtvoer, dat in de voerbak voor hen klaarligt. Nadat alle merries gemolken zijn worden de poorten tussen beide loopstallen opengezet en kunnen de veulens een aantal uren bij de merries om te drinken.

In Mongolië bestaat een lange traditie van paardenmelken. De procedure is daar ietwat anders. De veulens staan de hele dag aangebonden aan een lange lijn. De merries mogen eerst even bij de veulens staan, zodat de veulens kunnen drinken en de merrie een vertrouwd gevoel krijgt. Vervolgens worden de merries handmatig nagemolken door vrouwelijke leden van de familie die de paarden bezit.

Aan paardenmelk worden geneeskrachtige werkingen toegeschreven. Het is in Europa een exclusief product. Mensen die allergisch zijn voor koemelk (met name: lactose-intolerantie) kunnen vaak wel paardenmelk verdragen.

In Centraal Azië wordt van paardenmelk een mousserende licht alcoholische drank gemaakt. Deze drank (airag of kumis) is erg geliefd en wordt ’s zomers in grote hoeveelheden gedronken door de leden van de nomadische stammen die in hun levensbehoeften voorzien door middel van veeteelt.Stal

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s