Partnerstad Oud-Beijerland

Al langere tijd rij ik dagelijks aan dit bord voorbij, dus het werd tijd eens op te zoeken waar de partnerstad van Oud-Beijerland ligt.

Lidzbark Warminski is een stad in het Poolse woiwodschap (= regio) Ermland-Mazurië, gelegen in de powiat Lidzbarski. De oppervlakte bedraagt 14,34 km², het inwonertal 16.545 (2005). Lidzbark Warminski is een partnergemeente van Oud-Beijerland.

Een partnerstad (of zusterstad) is een plaats, meestal in een ander land, waar een gemeente vriendschappelijke contacten mee onderhoudt. Dit verband wordt jumelage genoemd. Vaak gaan de contacten zo ver dat de partnersteden elkaar over en weer bijstaan. Dit wordt dan een stedenband genoemd. De stedenbanden worden onderhouden door de gemeente zelf en/of een of meer particuliere organisaties binnen deze gemeente.

In sommige gevallen wordt er een partnerplaats gevonden die qua benaming bijna hetzelfde is. Zo heeft het Nederlandse Soest met het Duitse Soest (Noord-Rijnland-Westfalen), het Nederlandse Epe met het Duitse Epe (gemeente Gronau) en de stad Dordrecht met het Zuid-Afrikaanse dorp Dordrecht. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de band tussen het Nederlandse Zwijndrecht en het Belgische Zwijndrecht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s