Watersnood Numansdorp deel 3

De communicatiemiddelen waren niet te vergelijken met die van nu. Veel waterschappen waren niet geabonneerd op de dienst voor stormvloedwaarschuwingen. Een waterschap dat wel geabonneerd was, luisterde die avond niet. Veel mensen werden niet gewaarschuwd. Er was geen televisie en lang niet iedereen had een radio of telefoon. De uitzendingen stopten om 12 uur ’s avonds en werden pas de volgende morgen hervat.

In de loop van de nacht raakten meer dan 30 schepen in nood. Het noodweer hield ook huis in Engeland, Schotland, Duitsland en Vlaanderen. Het verwachtte eb bleef uit. Om zes uur stond het water zo hoog als bij normale vloed.

’s Nachts om vier uur zou het springtij zijn. De combinatie van langdurige harde wind (23 uur) en springvloed werd vele bewoners van vooral Zeeland en Zuid-Holland fataal. Binnen enkele uren braken in Zuid-Holland, Zeeland en Brabant op meer dan 60 plaatsen de buitendijken door.

Het werd een ramp die uiteindelijk aan 1835 mensen het leven zou kosten. Hier valt nog veel meer te lezen over de Sporen van het woendende water.
Op de middelste foto zien we de Voorstraat in Numansdorp. De rechter foto is een opname van de Korte Boomdijk met de verwoeste arbeiderswoningen.
29032009 Watersnood 1953 Numansdorp (2)29032009 Watersnood 1953 Numansdorp (3)29032009 Watersnood 1953 Numansdorp (1)
Door het stukje over de watersnoodramp en Numansdorp nog maar eens op onderzoek uit gegaan. Ergens in de dorpskern van Numansdorp zouden ook de namen van de slachtoffers terug te vinden zijn. Nu is die kern niet zo groot en daar was ik snel uitgekeken.
Numansdorp kent twee begraafplaatsen, dus daar maar eens gekeken. En zo vond ik op de begraafplaats aan de Hallinxweg onderstaande muur met gedenkplaat en de graven van de slachtoffers.
29032009 Begraafplaats Numansdorp (1)29032009 Begraafplaats Numansdorp (2)29032009 Begraafplaats Numansdorp (3)
In de dorpen met veel slachtoffers werden rampenbegraafplaatsen aangelegd of werd een deel van de begraafplaats voor hen ingericht. Soms was er sprake van tijdelijke begraafplaatsen, omdat de begraafplaats onder water stond. Het gebeurde ook wel dat slachtoffers in een ander dorp werden begraven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s