Bn-er in de HW: Gerard Cox

Gerardus Antonius (Gerard) Cox (Rotterdam, 6 maart 1940) is een soort van kunstenmaker en inwoner van de Hoeksche Waard. Hieronder zijn stulpje en omwille van zijn privacy mag je het zelf op gaan zoeken. Als Rotterdammert mag je de “t” achtert ieder woord voortaan niet meer vergeten!09032009 Gerard Cox

Gerard Cox is een geboren en getogen Rotterdammert, die begon als onderwijzert. Als vertolkert van luisterliedjes in de stijl van Jaap Fischer verwierf Cox rond 1960 enige bekendheid in Nederland en Vlaanderen. Hij maakte toen ook al zijn eerste grammofoonplaatopnamen. In 1962 werd hij afgewezen bij de toneelschool, maar speelde wel een kleine rol in het toneelstuk Blijde verwachting van het gezelschap Lily Bouwmeester. Later in de jaren 60 stond hij als cabaretier op de planken.

In 1966 sloot Cox zich aan bij Lurelei, waar hij met Eric Herfst, Jasperina de Jong, Rogier van Otterloo en Marjan Berk speelde. Later ging Cox samenwerken met Frans Halsema in de NV SPOT.

Vanaf 1970 werkte Cox met Gregor Frenkel Frank, Luc Lutz en Frits Lambrechts in het KRO radioprogramma Cursief. Cox’ conference Polleke, over een gedrogeerde Vlaamse wielrenner, behoort inmiddels tot de klassiekers.

De samenwerking met Frans Halsema werd in 1973 hervat met het programma Wat je zegt dat ben je zelf. De bekendste onderdelen uit dit programma waren de persiflages op toentertijd bekende radio- en TV-programma’s als Geen ja geen nee, Voor een briefkaart op de eerste rang en Raden maar. In datzelfde jaar scoorde Cox een hit met het nummer ’t Is weer voorbij die mooie zomer.

In de jaren 80 en daarna speelde Cox in diverse films en theaterproducties.

De laatste jaren is Cox vooral bekend als scenarioschrijver en acteur in de inmiddels meer dan 200 afleveringen tellende TV-serie Toen was geluk heel gewoon, waarin hij samen met Sjoerd Pleijsier en Joke Bruijs de hoofdrollen speelt. Daarnaast is hij bekend van reclamefilmpjes voor de bekende zoutjesfabrikant Duyvis.

Cox is tevens columnist in de Feyenoord Krant. Daarin noemt hij zichzelf een ‘grijze muis op de tribune’, en hekelt hij de ‘vermokuming’ van media als de Volkskrant en de omroepen in Hilversum.

Gerard Cox is de ambassadeur van de molen van Goidschalxoord in het televisieprogramma BankGiro Loterij Restauratie.

Advertenties

Een Reactie op “Bn-er in de HW: Gerard Cox

  1. Pingback: Muziek | Hoeksche Waard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s