Haringvlietbrug

HaringvlietbrugDe Haringvlietbrug (onderdeel van de A29) is de verbinding tussen de Hoeksche Waard en het Hellegatsplein. De brug is betaald door de NV Brugverbinding Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard en is geopend op 20 juli 1964. De brug was de eerste 10 jaar een tolbrug en ligt tussen het Haringvliet en het Hollands Diep.

De Rijksweg 29 verbindt Zeeland en Noord-Brabant via de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel naar Rotterdam.

In de brug zit een gedeelte dat open kan voor de scheepvaart. Hierdoor kunnen schepen van het Hollands Diep naar het Haringvliet varen. De brug gaat ieder uur open (behalve om 17 uur i.v.m. de avondspits).

18082007 HaringvlietbrugDe brug is 1200 meter lang en daarmee een van de langste bruggen in Nederland.

Met de auto kun je over de Haringvlietbrug heen rijden op de A29 autosnelweg of op de parallelweg = langzaam verkeersweg. Deze parallelweg is voor auto’s erg smal, je kunt er ook tractoren en fietsers tegenkomen.

Paviljoen Hellegat "de Banaan"Bij de Haringvlietbrug zijn diverse strandjes waaronder: Paviljoen Hellegat “De Banaan”. De strandjes aan het Haringvliet zijn officiële zwemwateren in de provincie Zuid-Holland. De provincie controleert regelmatig de waterkwaliteit. Op de site van de provincie Zuid-Holland kunt u lezen of de provincie een officieel zwemverbod of een negatief zwemadvies heeft gegeven. U kunt ook bellen naar de zwemwatertelefoon (070) 4417550.

Er zijn veel havens in de buurt van de Haringvlietbrug: Den Bommel, Numansdorp heeft 3 havens, Willemstad heeft er 2, Zuid-Beijerland. Zeilen is erg populair in de omgeving van het Hollandsdiep en het Haringvliet. Is je zeilboot echter hoger dan 14 meter dan zul je bij de oversteek van het Hollandsdiep naar het Haringvliet de Haringvlietbrug moeten passeren.

De Haringvlietbrug maakt onderdeel uit van de Deltawerken , specifiek de Volkerakwerken: Hellegatsdam met Hellegatsplein, Volkerakdam en Haringvlietbrug (1955-1977)

Haringvlietbrug-oostDeze scheepvaart bestaat bijna alleen maar uit plezierboten. Er is weinig commerciele scheepvaart onder de Haringvlietbrug.

Normaal zou je dan denken dat de brug even open staat en na 5 minuten de auto’s op de A29 en het langzaamverkeer op de parallelbaan weer verder kunnen rijden. De laatste jaren is het echter eerder normaal dan uitzondering dat er na 5 minuten ook nog op pleziervaart bootjes wordt gewacht die enkele honderden tot zelfs ruim 500 meter afstand van de geopende brug aan komen varen.

De brugwachter wacht hier geduldig op en lijkt te vergeten wat de kosten zijn, als hij de brug 5 minuten langer open houdt voor een zeilboot die soms zelf op een slakke gang aan komt varen. De kosten van ieder uur 5 minuten de Haringvlietbrug langer open zijn duizenden tot zelfs honderduizenden euro’s per dag, omdat al het vrachtverkeer soms wel 10 a 15 minuten stilstaat !

Aan de overzijde ligt de Volkerakdam met het sluizencomlex (video).
29092007 Volkeraksluizen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s