Watertorens

Voorzover ik weet, staan er in de Hoeksche Waard nog drie watertorens.13102008035

Heinenoord

Deze watertoren, gebouwd in 1910, is de kleinste watertoren van Nederland die in gebruik is geweest bij een waterleidingbedrijf. Als hulptoren dan, want het drinkwater werd er namelijk vanuit Oud-Beijerland naartoe gepompt. De toren bestaat uit drie etages waarvan de bovenste, het reservoir, een stalen tank is. De inhoud bedroeg 50 m3. Tot 1950 is hij in gebruik geweest voor de drinkwatervoorziening.

Streekmuseum Hoeksche Waard kan innemen. Want weet u, er is één praktisch probleem waardoor veel leuke ideeën voorlopig op de plank blijven liggen; de watertoren is namelijk niet aangesloten op de waterleiding…

Voor een symbolische prijs is de toren in 1979 in handen gekomen van dhr. J. Overweel, huidig secretaris bij het algemeen bestuur van Streekmuseum Hoeksche Waard. Met vrienden en kundige vrijwilligers werd in 1984 de renovatie tot stand gebracht. In 1996 schonk dhr. Overweel de toren aan het Streekmuseum. De watertoren van Heinenoord is inmiddels ook een Rijksmonument en onderdeel van het industrieel erfgoed. Tot voor kort werd de toren verhuurd aan de Stichting Oudheidkundig Bodemonderzoek.

Nu die huurovereenkomst is afgelopen zal de Watertoren voorlopig dienen als opslagruimte gedurende de restauratiewerken van boerderij Oost-Leeuwenstein.

25102008 Watertoren Strijen

Strijen

Er is ook een voormalige watertoren in Strijen,  gebouwd in 1914 door Visser & Smit Hanab. Deze toren heeft een hoogte van 27 meter en had waterreservoir met een inhoud van 150 m3. De watertoren is niet meer in gebruik, en wordt gebruikt als appartement.

21082008007

‘s-Gravendeel

De watertoren in ‘s-Gravendeel is gebouwd in 1914 en is ook ontworpen door architecten Visser en Smit. De watertoren heeft een hoogte van 35 meter en een waterreservoir van 200 m3.

Advertenties

2 Reacties op “Watertorens

  1. In Klaaswaal staat de grootste watertoren van de Hoeksche Waard.
    Gebouwd in 1929, 38 meter hoog en een reservoir van 400 m3.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s