Hooft van Benthuizen

Radio Rijnmond reportage `t Hooft van Benthuizen - 17 sept  2008

Het ’t Hooft van Benthuizen, ooit Poldermuseum en nog maar een paar jaar geleden volgens allerlei ‘deskundigen’ een uniek en karakteristiek gebouw raakt met de maand steeds verder in verval. Het pand is inmiddels opgekocht door een projectontwikkelaar en er gaan geruchten dat de slopershamer op de loer ligt…. De Nederlandse Gemalen Stichting ziet het blijkbaar ook niet meer zitten, want op de eigen website verklaard men het volgende: ‘Hoewel een aantal bestuursleden van dit gemaal lang heeft getracht met gemeente en waterschap tot goede afspraken te komen is dat niet gelukt. Na jaren van strijd en geld heeft het bestuur de lier aan de wilgen gehangen. Jammer dat dit stukje fraai erfgoed in Puttershoek nu definitief in de vernieling is geraakt!’. Deze landelijke stichting heeft duidelijk geen vertrouwen meer in een goede afloop….

Hooft van Benthuizen (1)
Sloop dreigt voor gemaal
PUTTERSHOEK – Het oude gemaal ’t Hooft van Benthuizen in Puttershoek gaat tegen de vlakte.
De projectontwikkelaar die sinds vorig jaar eigenaar is van het pand wil op die plek huizen bouwen.
Concrete plannen heeft projectontwikkelaar NCB uit Harderwijk echter nog niet. ,,Over de specifieke invulling moeten we nog praten met de gemeente Binnenmaas,’’ verklaart directeur Sake Smid. Binnen een maand moet duidelijk worden wat de ontwikkelaar precies gaat doen met ’t Hooft van Benthuizen.

 

NCB wil graag ’een palet van verschillende woningen’ bouwen op het terrein. Daarbij kan het oude gemaal hoogstwaarschijnlijk niet gespaard blijven. ,,De kans is inderdaad aanwezig dat het gemaal tegen de vlakte gaat,’’ zegt Smid. ,,Maar het is dan ook zwaar vervallen.’’

Voor Marten Holtrop van de Stichting Poldermuseum, die jarenlang heeft geprobeerd het gemaal te behouden, komt dit nieuws niet als een verrassing. ,,De aannemer had me al verteld dat het gemaal tegen de vlakte gaat.’’

Radio uitzending Radio Hoeksche Waard op zaterdag 31 januari 2009

De stichting heeft de afgelopen tijd meer dan veertigduizend euro geïnvesteerd om het gemaal van de slopershamer proberen te redden, maar lijkt zich nu neer te leggen bij deze uitkomst.

Holtrop: ,,Het is een uniek gebouw in zijn soort. Maar je kunt niet alles behouden. Het heeft geen zin om te huilen over verspilde melk.’’ Hij is in elk geval blij dat de stichting alles geprobeerd heeft om het gemaal te behouden.

De Nederlandse Gemalen Stichting zegt het te betreuren als het oude gemaal wordt gesloopt. ,,Dat zou ik heel triest vinden, want het is een mooi gebouw,’’ aldus de secretaris van de stichting.

Het in 1870 gebouwde gemaal was vroeger bedoeld voor het op peil houden van het boezemwater van de Binnenmaas.

Hooft van Benthuizen (3)

 

Verkoop gemaal ’t Hooft van Benthuizen
Rechtsvoorganger waterschap De Groote Waard heeft in samenwerking met de Stichting Poldermuseum de mogelijkheden onderzocht voor het vestigen van een poldermuseum in het voormalig gemaal ’t Hooft van Benthuizen te Puttershoek. Het gebouw heeft geen waterstaatkundige functie meer. De plannen blijken echter niet realiseerbaar. De stichting kan niet voldoen aan de door het waterschap gestelde eisen aan de financiering voor een museum. Bovendien heeft het pand geen monumentale status. De Verenigde Vergadering van waterschap Hollandse Delta besluit op 29 september a.s. over het aanbieden van het gebouw zonder museale bestemming op de vrije markt.
Hooft van Benthuizen (2)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s